Tips: Επιλέγοντας Γιατρό για το Παιδί Σας

Επιλέγοντας Γιατρό για το Παιδί Σας

Τα παιδιά είναι υγιέστερα όταν έχουν έναν ειδικό σε θέματα υγείας που να τα φροντίζει καθ’όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Ο ειδικός αυτός είναι ο παιδίατρος.

Πρέπει να έχετε έναν ειδικό σε θέματα υγείας τον οποίο θα μπορείτε να εμπιστεύεστε όταν το παιδί είναι υγιές ή άρρωστο, νύχτα και μέρα, από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την εφηβεία του. Αυτός θα φροντίζει ώστε το παιδί σας να κάνει τακτικά εξετάσεις και εμβολιασμούς, ενώ θα απαντά στις ερωτήσεις σας για την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του παιδιού σας και θα ασχολείται με τις ασθένειες και τους τραυματισμούς του.

Όταν έχετε τον ίδιο γιατρό, αρχίζετε να μαθαίνετε ο ένας τον άλλο και να αναπτύσσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Το παιδί σας αισθάνεται πιο άνετα όταν πηγαίνει στον παιδίατρο, ενώ εσείς μαθαίνετε πώς να παίρνετε απάντηση στα ερωτήματά σας και κατορθώνετε να κλείνετε ραντεβού μαζί του ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα σε περίπτωση ασθένειας. Μπορείτε να συνεργαστείτε για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που συναντά το παιδί σας στο φαγητό, στον ύπνο ή στο σχολείο του. Ο γιατρός διατηρεί το ιστορικό του ώστε να είναι σίγουρος ότι κάνει όποτε πρέπει τα εμβόλιά του, εξετάσεις αίματος, όπως και εξετάσεις για την ακοή και την όραση, παρακολουθώντας την ανάπτυξή του στενά και ανά τακτά διαστήματα προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία οποιουδήποτε προβλήματος.

Πώς θα βρείτε παιδίατρο για το παιδί σας

Εάν πριν από τον τοκετό σας φρόντιζε κάποιος μαιευτήρας ή μαία, μπορείτε να τους ζητήσετε τα ονόματα μερικών καλών παιδιάτρων στην περιοχή. Ζητήστε από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας πληροφορίες για ορισμένους γιατρούς που οι ίδιοι σέβονται και τους έχουν εμπιστοσύνη

Τι πρέπει να εξετάσετε

Κλείστε ραντεβού με μερικούς γιατρούς προκειμένου να τους ρωτήσετε μερικά πράγματα. Η ιδανική περίοδος για να κάνετε αυτές τις επισκέψεις είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
Όταν τηλεφωνείτε στο ιατρείο για ραντεβού, δώστε προσοχή στο αν μπορείτε εύκολα να έρθετε σε επαφή με κάποιον ή αν βγαίνει συνέχεια ο τηλεφωνητής και εξετάστε κατά πόσο είναι φιλικό και εξυπηρετικό το προσωπικό. Κάνετε τις εξής ερωτήσεις:

  • Πόσο χρεώνεται η επίσκεψη;
    Αλλά να μην είναι αυτό το κριτήριο επιλογής του, θέλετε έναν καλό παιδίατρο και όχι ένα φθηνό παιδίατρο.
  • Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας του ιατρείου;
  • Ο γιατρός δέχεται και κάποιες ώρες το σαββατοκύριακο;
  • Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής για ένα ραντεβού;

Όταν επισκέπτεστε το ιατρείο, δώστε προσοχή στο πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση, η στάθμευση και η είσοδος στο ιατρείο. Το προσωπικό στο ιατρείο είναι φιλικό και εξυπηρετικό; Η αίθουσα υποδοχής είναι καθαρή και τακτοποιημένη; Υπάρχουν παιχνίδια και βιβλία κατάλληλα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών; Τα παιδιά και οι οικογένειές τους στην αίθουσα αναμονής φαίνονται ικανοποιημένοι; Σας δέχονται την ώρα που κλείστηκε το ραντεβού; Προσδιορίστε κατά τη συνάντησή σας με το γιατρό αν ο τρόπος επικοινωνίας και η φιλοσοφία σας αναφορικά με το μεγάλωμα των παιδιών είναι συμβατά.

Κάνοντας την επιλογή σας

Ακολουθήστε τη διαίσθησή σας. Με τον καιρό, εάν δε σας ευχαριστεί κάτι σχετικά με την ιατρική φροντίδα του παιδιού σας, μιλήστε με τον γιατρό σας και προσπαθήστε να λύσετε τα τυχόν προβλήματα.

Αξίζει τον κόπο να κάνετε τις σωστές επιλογές προκειμένου να διασφαλίσετε την καλύτερη ιατρική φροντίδα για το παιδί σας.