Προληπτικός έλεγχος στη σχολική ηλικία

Το Δημοτικό Σχολείο είναι ένα νέο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον για το παιδί, το οποίο και καλείται σε ηλικία 6 ετών περίπου να ανταπεξέλθει σε νέες απαιτήσεις και να αναπτύξει πνευματικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Για την ομαλή ένταξη και προσαρμογή του, βασική σημασία έχει η διασφάλιση της καλύτερης δυνατής υγείας του.

Πρωταρχικά απαιτείται προληπτικός έλεγχος σε ετήσια βάση τουλάχιστον, μέσα στα πλαίσια της χορήγησης του πιστοποιητικού υγείας που ζητείται από το σχολείο του. Την κύρια ευθύνη αναλαμβάνει ο οικογενειακός παιδίατρος. Αρχικά λαμβάνεται πλήρες ιστορικό του παιδιού με όλες τις ασθένειες του κατά το παρελθόν, αλλεργίες, κληρονομικά νοσήματα, τους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί κλπ. Στην συνέχεια ακολουθεί μια γενική κλινική εξέταση των συστημάτων του (γενική εκτίμηση κι επισκόπηση,έλεγχος του αναπνευστικού,καρδιαγγειακού, μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, Ω.ΡΛ εκτίμηση, εξέταση των οφθαλμών, του δέρματος και των δοντιών, πνευματική και ψυχοκοινωνική εκτίμηση). Με αυτόν τον τρόπο ανιχνεύονται παθολογικές διαταραχές. Εφόσον καταγραφούν εμφανή ή και πιθανά παθολογικά ευρήματα, ο μαθητής παραπέμπεται σε ειδικό ιατρό για πιο λεπτομερή εξέταση, κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Βασικής σημασίας είναι η εξέταση από Οδοντίατρο η οποία πρέπει να πραγματοποιείται ετησιώς, για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη τυχόν προβλημάτων (τερηδόνα, ουλίτιδα, ορθοδοντικές ανωμαλίες). Στην ηλικία αυτή τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται από τα μόνιμα, που σταδιακά αρχίζουν να ανατέλλουν. Επίσης τα δόντια των παιδιών σε αυτήν την ηλικία νεογιλά και μόνιμα χαλάνε πολύ γρήγορα γιατί δεν έχουν διαπλαστεί σωστά και τους λείπει ένα βασικό συστατικό, το φθόριο. Η προληπτική οδοντιατρική με συχνό κλινικό έλεγχο των δοντιών, καθαρισμό και φθορίωση,εμφράξεις οπών και σχισμών, μας επιτρέπει να έχουμε παιδιά με γερά δόντια και στοματικά υγιείς μελλοντικά ενήλικες.

Άλλοι ειδικοί ιατροί που ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσουν ένα παιδί σε αυτή την ηλικία είναι ο Οφθαλμίατρος (μυωπία, αστιγματισμός κλπ.), ο Ω.Ρ.Λ (διαταραχές οκοής, ομιλίας, ροχαλητό, ωτίτιδες), ο Ορθοπεδικός (σκολίωση, κύφωση), ο Καρδιολόγος(φυσήματα, αρρυθμίες, υπέρταση), ο Πνευμονολόγος, ο Αλλεργιολόγος (βρογχικό άσθμα, έκζεμα), ο Αναπτυξιολόγος (διαταραχές λόγου, ανάπτυξης, μαθησιακές διαταραχές), ο Διαιτολόγος-Ενδοκρινολόγος (παχυ­σαρκία, ορμονικές ανωμαλίες).

Επίσης εργαστηριακός έλεγχος αίματος, εφόσον δεν έχει γίνει πρόσφατα, κρίνεται απαραίτητος. (γενική εξέταση αίματος, σίδηρος ορού, βιοχημικός - ηπατολο­γικός -ενδοκρινολογικός - λιπιδαιμικός έλεγχος, σάκ­χαρο αίματος κλπ.).

Συγκεντρώνοντας όλα τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις από τις εξετάσεις συμπληρώνεται το πιστοποιητικό υγείας, που χορηγείται στους γονείς και μέσω αυτών στο σχολείο του παιδιού. Ταυτοχρόνα συνίσταται επανάληψη του προληπτικού ελέγχου και ολοκλήρωση των εμβολιασμών που υπολείπονται ενώ επισημαίνεται η αναγκαιότητα εφαρμογής των ιατρικών συμβουλών και οδηγιών.

Τελειώνοντας, τονίζεται η προτεραιότητα της πρόληψης έναντι της θεραπείας και η μεγάλη σημασία της προληπτικής ιατρικής για την διασφάλιση της υγείας των παιδιών μας.Ας μη βλέπουμε λοιπόν το χαρτάκι που μας δίνει το σχολείο κάθε Σεπτέμβριο να συμπληρώσουμε σαν κάτι τυπικό αλλά σαν μια ευκαιρία για προληπτικό έλεγχο που έχει μεγάλη σημασία για τα παιδιά.